Diagnose: Dyslexie – de introductie

Dyslexie, je hebt er vast al heel vaak over gehoord. Maar wat is het nu precies?

Dyslexie betekent letterlijk ‘niet kunnen lezen’. Het is een term uit het Grieks: dys = niet goed functioneren/beperkt. En lexis = taal of woorden. Bij dyslexie gaat lezen, spellen en ook zelf schrijven, gezien de leeftijd en het onderwijsniveau, veel te moeizaam, terwijl iemand wel een gemiddelde intelligentie heeft. Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor.

Definitie
Officieel wordt dyslexie in Nederland als volgt aangeduid: ‘Een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.’ De hardnekkigheid wordt hierbij gezien als een belangrijk kenmerk van dyslexie, niet alleen bij het leren lezen en spellen, maar ook zeker bij het snel en vlot kunnen lezen.

Protocol Leesproblemen en Dyslexie
Er bestaat een protocol voor de leesproblemen en dyslexie. Het Protocol Leesproblemen en dyslexie geeft adviezen over hoe de school kinderen met leesproblemen kan begeleiden en ondersteunen. Ruim de helft van de kinderen met leesproblemen gaat met deze hulp snel en goed vooruit. Mocht er ondanks extra hulp toch geen vooruitgang te zien zijn aan het eind van groep 3, dan kan er sprake zijn van dyslexie en dan is het raadzaam om een dyslexie onderzoek te laten verrichten door de school (indien mogelijk) of een extern deskundige te raadplegen. Het kan hierbij zijn dat het kind in aanmerking komt voor vergoeding van dyslexiezorg vanuit de basiszorgverzekering. Zeker even een idee om even naar te kijken in zo’n geval.

Hoe vaak komst dyslexie voor?
In het onderzoek dat ten grondslag heeft gelegen aan bovengenoemde vergoedingsregeling dyslexie staat dat zo’n 3,6% van de leerlingen ernstige enkelvoudige dyslexie heeft. Dit zijn afgerond zo’n 7200 gevallen per jaargroep van 200.000 leerlingen!

Meer weten?
De komende dagen zal er meer informatie online komen op JufLinn.nl met betrekking tot dyslexie.

Bron: steunpuntdyslexie.nl

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s