Review: Kruimeltje

Kruimeltje (1999)

Kruimeltje is de film van het gelijknamige boek van Chris van Abkoude. Een mooie film om gedurende de kersttijd te kijken. Voor kinderen die toevallig Goede Tijden, Slechte Tijden kijken, ook leuk om Ruud Feltkamp eens te zien als Kruimeltje.

Kruimeltje, een Rotterdamse straatjongen in de jaren twintig, woont bij de strenge vrouw Koster. Zijn moeder heeft hem daar ooit achtergelaten, omdat zij niet meer voor hem kon zorgen. Van vrouw Koster moet Kruimeltje steeds zorgen dat er geld in huis komt, maar tot haar ergernis lukt dat nog niet heel goed.

Kruimeltje heeft een vriendje, Keesie (gespeeld door een andere bekende acteur; Yannick van de Velde). Samen, maar ook alleen, haalt Kruimeltje allerlei streken uit. Een glazenmaker zet Kruimeltje aan tot het breken van ruiten, waardoor hij een nachtje in de cel belandt. Hij bevrijdt alle honden uit het asiel, nadat hij hoort dat ze na drie dagen worden afgemaakt.

Als vrouw Koster overlijdt, geeft ze Kruimeltje een medaillon met de foto’s van zijn ouders. Kruimeltje wil naar Amerika om daar zijn vader te zoeken, maar een enkele reis kost al 300 gulden! En daarnaast is hij ook te jong om alleen te mogen reizen.

Kruimeltje vindt een hond, Moor, en besluit hem te houden. Maar Kruimeltje moet naar een weeshuis en daar mogen eigenlijk geen honden mee naartoe. De baas van dat weeshuis, vader Keyzer, is heel erg streng en Kruimeltje besluit weg te lopen. Hij ontmoet Wilkes. Wilkes komt erachter dat zijn beste vriend die jaren geleden naar Amerika is vertrokken, de vader van Kruimeltje is, en besluit deze  te gaan zoeken in Amerika. In die tijd moet Kruimeltje echter wel terug naar het weeshuis. Het is niet gemakkelijk, maar Kruimeltje besluit vol te houden. Maar op een keer gaat het hem toch te ver en besluit hij nogmaals te ontsnappen. Hij wordt aangereden door een pianiste (gespeeld door Thekla Reuten). Deze pianiste, Lize van Diep, komt er door het medaillon dat Kruimeltje draagt achter dat hij haar zoon is. Dat vertelt ze eerst niet tegen hem, omdat hij heeft gezegd dat hij niets meer met zijn moeder te maken wil hebben, omdat ze hem in de steek gelaten heeft.

Kruimeltje en Lize gaan Wilkes ophalen in de haven als deze terugkeert uit Amerika. Hij heeft Kruimeltjes vader (gespeeld door Rick Engelkes) gevonden en die is meegekomen. Dan hoort Kruimeltje dat Lize zijn moeder is en omhelst hij haar toch.

Een mooie, ontroerende film voor jong en oud! Leuk om tijdens de kersttijd in de klas te kijken met de kinderen van de midden- en bovenbouw.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s