Review: The Grinch

The Grinch.. iedereen kent de film wel en het blijft dan ook een geweldige film om in de klas te kijken rond de Kersttijd.

The Grinch, ook bekend als Dr. Seuss’ How the Grinch Stole Christmas, is een Amerikaanse film uit 2000. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dr. Seuss. De hoofdrol in de film is vertolkt door de eeuwig grappige Jim Carrey.

Het verhaal
De film speelt zich af in een fantasiewereld die bevolkt wordt door humanoïde wezens, genaamd de Who’s. Kerstmis staat daar weer voor de deur en aangezien dit het belangrijkste feest voor de Who’s is, zijn de voorbereidingen voor het feest in volle gang. Hier middenin staat het Who meisje Cindy Lou. Als enige is ij ervan overtuigd dat het kerstfeest alleen nog maar draait om geschenken en eten, en al lang niet meer om de gezelligheid.

Wanneer ze het postkantoor bezoekt, komt ze ineens de Grinch tegen, een monsterlijke Who die normaal gesproken afgezonderd op een berg leeft. Geschrokken door de Grinch valt Cindy Lou in de postsorteermachine. Tot haar grote verrassing redt de Grinch haar, maar hij is nog niet zover dat hij dat ook wil toegeven.

Ondanks het slechte humeur van de Grinch en zijn enge uiterlijk begint Cindy Lou te twijfelen aan de monsterlijkheid van de Grinch. Zou die echt zo erg zijn zoals iedereen beweert? Ze doet wat onderzoek en ontdekt dat de Grinch altijd al een buitenbeentje is geweest. Hij was altijd al een grappenmaker en probleemzoeker, maar hij was niet echt kwaadaardig. Toen hij nog maar een kind was, werd hij altijd gepest vanwege zijn uiterlijk: met name door August-May-Who, de burgemeester van het dorp. Alleen zijn vriendin Martha May Whovier was aardig voor hem. Tijdens een kerstmis ging het fout; de Grinch maakte voor Martha een kerstkado en probeerde zichzelf te scheren om er wat beter uit te zien. Zijn klasgenoten bespotten hem echter om zijn cadeau en de vele snijwonden die hij bij het scheren heeft opgelopen. Dit was voor de Grinch de druppel. Met een schijnbaar bovenmenselijke kracht vernielde hij toen alle kerstversieringen en maakte zijn haat tegen het feest bekend. Daarna verdween hij op de berg naast het dorp, waar hij in een grot ging wonen. Met zijn vaardigheden op het gebied van machines heeft hij de grot omgevormd tot een huis, maar zijn jaren van afzondering hebben hem gemaakt tot wat hij nu op het moment van de film is.

Cindy Lou beseft dat ze misschien wel de enige is die de Grinch begrijpt. Tegen beter weten in gaat ze op zoek naar zijn huis om hem te bezoeken. Ze haalt hem over om naar het dorp te gaan en zich verkiesbaar te stellen als duizendste Holiday Cheermeister, een variatie op ceremoniemeester. De Grinch wijst het aanbod aanvankelijk af, maar gaat later toch akkoord en toont zich voor het eerst in jaren weer in het openbaar. De verbitterde May-Who gebruikt de verkiezingsceremonie vervolgens echter om de Grinch nog eens goed belachelijk te maken en tot op de grond te vernederen. De Grinch draait daardoor weer door en wijst de Who’s op het feit dat Kerst alleen nog maar om geschenken draait en hij vlucht weg met een spoor van vernielingen achterlatend.

Terug op de berg begint de Grinch met een heus wraakplan. Hij maakt een eigen versie van de Kerstmans slee, waarmee hij die nacht het hele dorp zal afreizen en overal alle kerstcadeaus en versieringen en maaltijden steelt. Hij neemt de spullen mee naar de berg, waar hij ze in een afgrond wil gooien. De volgende ochtend is de kerstsfeer dus ver te zoeken in het leeggeplunderde dorp, totdat Cindy Lou’s vader de dorpelingen erop wijst dat de Grinch gelijk had. Kerst is de afgelopen jaren veel te commercieel geworden. Hij ziet zelf nu in dat samen zijn met zijn familie alles is wat hij werkelijk nodig heeft voor kerst. De andere Who’s komen daardoor ook langzaam tot inkeer. Op de berg hoort de Grinch het vrolijke kerstgezang uit het dorp en hij beseft dat zijn missie gefaald heeft. Eindelijk krijgt de kerstgedachte ook hem te pakken en zijn voorheen veel te kleine hart groeit tot driemaal zijn oude formaat. Cindy Lou verlaat het dorp en zoekt de Grinch op. Samen reizen ze op de slee terug naar het dorp, alwaar de Grinch alle gestolen spullen teruggeeft. Iedereen verwelkomt hem, behalve de burgemeester. Martha, die eerder in de film een huwelijksaanzoek kreeg van de burgemeester, geeft hem de verlovingsring terug met de woorden dat de Grinch haar ware liefde is. Die avond viert het hele dorp kerst in de grot van de Grinch.

Een happy ending dus en geen enge verrassingen in de film. Ideaal en leuk om met de kinderen te kijken.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s