Kerstknutsel 2: je eigen sneeuwbol maken!

Je kent ze vast wel, van die schudbollen waarin de sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen. Erg leuk, en zeker zo met de feestdagen. En het leukste van alles; je kunt ze ook zelf maken!

Wat heb je nodig?
– Een glazen potje, bijvoorbeeld van de groenten of jam
– Sterke lijm (waterproof)
– Een beeldje voor in het potje (of maak deze zelf met Fimo klei, zoals bijvoorbeeld sneeuwmannetje Olaf)
– Glitters
– Glycerine

DSC_1650

Hoe maak je het?
1. Het beeldje wordt op de onderkant van het dekseltje gelijmd, maar daarvoor moet er eerst gemeten worden hoeveel water er in het potje past met het beeldje erin.

2. Vul de pot vervolgens met water, ongeveer een cm onder de rand. Haal vervolgens het beeldje er weer uit, je weet nu precies hoeveel water erin moet.

3. Zet de pot met water even opzij en zorg nu dat het beeldje helemaal droog is. Dit doe je ook bij het dekseltje van de pot. Dit is erg belangrijk voor de volgende stap namelijk.

4. Het beeldje wordt op de onderkant van het dekseltje geplakt. Laat dit ongeveer een dag drogen, zodat het goed vast komt te zitten en geen zwakke plekken heeft. Het beeldje moet wel een vlakke onderkant hebben, anders blijft het niet goed in balans tijdens het drogen.

DSC_1652 DSC_1653

5. Wanneer je nu het dekseltje op de pot zou draaien, zou het beeldje ondersteboven in de pot hangen. Het dekseltje met beeldje laat je goed drogen.

6. Wanneer het water in de pot zit, ga je de glycerine toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je sneeuwvlokken niet meteen naar de bodem zakken. Voeg er 1 tot 2 grote eetlepels glycerine aan toe. Wil je een rustig dwarrelend effect? Dan doe je er meer glycerine in. Hoe meer glycerine, hoe langzamer de vlokken zullen vallen.

7. Nu ga je de pot vullen met glitters. Doe er niet teveel in, want dat haalt het effect van een sneeuwbol onderuit. Echter is te weinig ook niet mooi, dus probeer een juiste inschatting te maken. Voor een klein groentepotje kun je een eetlepel glitters als uitgangspunt nemen.
2013-12-10 09.39.59

8. Als de lijm tussen het dekseltje en het beeldje al goed droog is, kun je de sneeuwbol afmaken. Je brengt een laag lijm aan langs de randen van het dekseltje. Het mag best wel een wat dikke laag zijn, zolang het er maar niet aan alle kanten uit het potje komt. Vervolgens pak je de deksel op en keer het om, zodat het beeldje nu ondersteboven onder het dekseltje hangt. Je kunt nu voorzichtig het beeldje door de opening van de pot in het water laten zakken totdat het dekseltje op de rand van het potje rust. Draai de pot nu stevig vast en dicht en verwijder daarna eventueel vrijgekomen restjes lijm langs de rand. Doe dit wel voordat het opgedroogd is.
2013-12-10 09.40.57 2013-12-10 09.42.26

9. Nu laat je de pot staan tot de lijm langs de rand van het dekseltje goed gedroogd is en zet je de pot vervolgens ondersteboven neer. Je ziet nu direct het resultaat van je zelfgemaakte sneeuwbol. Even schudden dus en de glitters dwarrelen als sneeuw om je beeldje heen! Natuurlijk kun je de pot aan de buitenkant nog versieren indien je dit wilt. Echter leidt dit wel af van je sneeuwbol.

2013-12-10 09.43.00 2013-12-10 09.44.32
2013-12-10 09.45.26

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

8 thoughts on “Kerstknutsel 2: je eigen sneeuwbol maken!

  1. ik vind het leuk maar ik weet niet waar je het koopt ik wou het voor mijn kinderfeesje doen maar dan in appelmoes potten ik weet niet of het lukt ik hoor je reaksie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s