Kerstknutsel 1: Sneeuwpop Frozen kleien

Voor deze kerst kun je uniek gebruik maken van de trailer van de film Frozen. In deze film komen een aantal leuke ‘Kerst’figuren aan bod, waaronder sneeuwpop Olaf. En zo vond ik dan ook een leuke tutorial om je eigen Olaf te maken met klei. Hoe leuk! Dus die moest ik natuurlijk even delen met jullie.

Olaf is een van de meest hilarische en charmerende karakters in Disney’s nieuwe animatie film Frozen. Dit kleine ventje valt steeds weer uit elkaar (letterlijk!) en spendeert een groot deel van zijn tijd dagdromend over de zomer en het warm hebben. Olaf snapt alleen niet wat die warmte voor effect zou hebben op hemzelf, een sneeuwmannetje. Met deze tutorial kun je je eigen miniatuur versie maken van Olaf en je kunt zelfs Olaf zijn droom waarmaken, op de een of andere manier, want je bakt de klei af en jouw Olaf hoeft niet meer bang te zijn om in een plasje water te veranderen wanneer het wat te warm wordt!

Wat heb je nodig?
– Een glad werkoppervlak
– Wax of zogenaamde ‘butcher’ papier  (zie hieronder)
Wrinkled Butcher Paper 2
– Polymeer klei zoals Fimo of Sculpey in de kleuren wit, zwart, oranje (en optioneel: bruin)
– Kleine, donkere en droge takjes
– Lijm
– Plastic (niet-scherpe) klei beeldhouw tools (je kunt ook gebruik maken van tandenstokers, plastic bestek, etc. Wees creatief!)

Tip: Was je handen tussendoor wanneer je van kleur verwisseld. De kleur blijft anders aan je vingers plakken en zal voor vlekken zorgen op de volgende kleur waarmee je gaat werken. Als je besluit je gemaakte sneeuwmannetje te gaan bakken, controleer dan op de verpakking of de klei van je keuze in de oven moet, en zo ja: volg de aanwijzingen precies want dit kan weer per merk variëren. Zorg ervoor dat de sneeuwpop in balans is zodat hij na het bakken kan staan. Wellicht kun je een dunne kleilaag op de bodem van zijn voetjes doen, zodat hij daarmee rechtop de grond kan staan.

Hoe maak je het?
1. Maak vier witte balletjes van klei door het rollen van de klei in een circulaire beweging op een vlakke, schone ondergrond. Als je daarmee klaarbent zijn de gemiddelde maten: 1. ongeveer 2,5 cm, 2. ongeveer 1,9 cm, en de 3e en 4e. ongeveer 1,3 cm. Stel ze samen zoals op de foto te zien is.
Step 1

2. Vervolgens maak je een ovaalvormig hoofd dat grofweg de maat van twee stukken lichaam is, zoals je net gekleid hebt (het hoofd is dus wat lang). Let op dat het hoofd niet té groot wordt, anders komt de balans in gevaar en kan hij niet staan als hij af is. Nu gaan we over naar het leuke gedeelte: probeer het hoofd zo te vormen zoals op de afbeelding hieronder. Vergeet ook niet de glimlach! Deze kun je maken door een beetje een overbeet, met uitbreiding van zijn bovenlip naar buiten te maken en voeg een klein trapeziumvormig stuk kei toe als zijnde de tanden. Deze tanden rusten op de lippen, zoals op de foto te zien is. Knijp wat in de wangetjes om zo de guitige wangetjes van Olaf te maken, die zo verwijzen naar het imago van Olafs karakter.
Step 2

3. Maak nu Olaf’s wortelneus met de oranje klei. Maak er een wortelvorm van zoals op de afbeelding hieronder. Rol een klein balletje klei voor de ogen en snijd deze doormidden zodat het halve rondjes worden. Je plaatst deze nu op het hoofdje. De ogen raken elkaar aan en raken ook de neus aan de bovenkant aan.
Step 3

4. Gebruik vervolgens een handig, schoon gereedschap en duw met het werktuig in de ogen zodat er ronde gaten in komen, de diepte tot in de achterkant van het hoofd. Steek de smalle takjes in de zijkanten van het bovenlichaam en steek 3 smalle takjes bovenop zijn hoofd als zijnde het haar.
Step 4

5. Rol wat zwarte klei en vul de ogen daarmee, zodat er pupillen ontstaan. Maak ook 3 kleine buttons en plaats deze op zijn buik zoals op de foto te zien is.
Step 5

6. Als je de optionele kleur bruin ook hebt gekocht, gebruik het dan om kleine wenkbrauwen te maken om te matchen aan het daadwerkelijke karakter van Olaf. Als je die niet hebt, gebruik dan zwarte klei. Je kunt ook een super dun touwtje rollen van de klei en deze boven de ogen plakken, zodat Olaf’s ogen wat meer diepte krijgen.

7. Haal de takjes er nog even uit wanneer je gaat bakken en plak ze naderhand, na het bakken terug met lijm.

Tutorial is gemaakt door: Craig Mackay
Bron: spoonful.com 
disney-frozen-olaf-polymer-clay-photo-420x420-IMG_9821-2
Op de website Spoonful.com kun je nog veel meer leuke crafty dingetjes vinden. Zeker een aanrader om eens te gaan rondsnuffelen!

Nog even de trailer van de Disney film Frozen:

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s