Review: Het paard van Sinterklaas

Weer een prachtige Sinterklaas film en dit maal Het Paard van Sinterklaas. Dit is een Nederlandse film uit 2005 en er is zelfs al een vervolg op gemaakt, namelijk Waar is het Paard van Sinterklaas? uit 2007.

Het verhaal gaat over het 6-jarige meisje Winky Wong dat met haar moeder naar Nederland verhuist, waar haar vader een Chinees restaurant begonnen is. Winky wordt naar een Nederlandse school gestuurd, waar ze maar niet aan haar klasgenoten kan wennen. Al gauw vindt ze troost bij een paardje dat in een weiland dichtbij school staat. Ook Samir, de bezorger in het restaurant, is aardig. Hij is zelf als kind naar Nederland gekomen en weet wat het is om ineens in een andere omgeving te zijn. Samir heeft een oogje op buurmeisje Sofie, en een subplot is de ontluikende gevoelens tussen de twee, waarbij Winky hen tegenover haar en Sofies vader indekt.

Het paardje is van ‘Tante’ Cor en ‘Oom’ Siem, die een eindje verder op een manege hebben. Tante Cor wil haar wel paardrijles geven, maar de ouders van Winky voelen hier niets voor. Winky’s moeder is namelijk bang voor paarden. Bovendien is het paardje al erg oud en moet de dierenarts het laten ‘inslapen’.

Op school leert Winky over Sinterklaas, de goedheiligman die ieder jaar met de boot uit Spanje komt en kinderen cadeautjes geeft in hun schoen en met Pakjesavond. Bovendien zal de Sint ook op school komen. Ze besluit gewoon zelf een paard aan de goedheilig man te vragen. Erg makkelijk gaat dat niet. Bij de intocht van de Sint komt ze er niet aan toe hem haar tekening te geven, en als ze haar schoen probeert te zetten krijgt ze een reprimande van haar vader omdat hij bijna zijn nek erover breekt in het donker. Sowieso begrijpt Winky’s vader niets van Sinterklaas, en verwart hem met de Kerstman. Uiteindelijk vraagt Winky de Sint om het paard als ze in een warenhuis bij hem op schoot zit. De (hulp)Sinterklaas antwoordt dat dat allemaal wel goed zal komen, en verguld gaat Winky terug naar huis. Ze zal een paard krijgen met Pakjesavond!

Groot is haar teleurstelling als de Sint haar op school geen paard maar een speelgoedhondje geeft. Ze noemt hem ‘rot sinterklaas’ en wordt door de juf naar de gang gestuurd. Daar ziet ze een aan haar fiets vastgebonden paard, wat zij interpreteert als een cadeau voor haar van Sinterklaas. Dus toch! Blij rijdt ze erop weg, maar het blijkt een misverstand. Het is, zo wordt haar uitgelegd, het eigen paard van de Sint, dat een van de Pieten per ongeluk aan haar fiets had gebonden. De Sint volgt Winky naar het restaurant en heeft daar eerst een gesprek met haar ouders en vervolgens met haarzelf. Ze mag het paard verzorgen, het blijft in het dorp in de manege van Cor en Sien als de Sint terug naar Spanje gaat. En zo krijgt Winky toch nog een beetje haar paard voor Sinterklaas.

Een leuke film om met de kinderen in de klas te kijken tijdens de Sinterklaasdagen. Let wel op dat de kinderen niet zelf allemaal om een paard gaan vragen 😉

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s