Sinterklaas; lesidee 1 – Rijmen

Vooral in de onderbouw is het voor kinderen erg lastig om te rijmen. De tijd rondom Sinterklaas is dan ook uitermate geschikt om op dit gebied eens flink te oefenen met de kinderen. Hieronder een voorbeeldles.

Doelen in het algemeen:
– Speels aanbieden van eenvoudige woorden, waardoor de kinderen leren rijmen;
– Taalontwikkeling.

Specifieke doelen lesactiviteit:
– Woorden die met Sinterklaas te maken hebben laten rijmen.

Introductie:
Vertel de kinderen Sinterklaas veel soorten Pieten heeft: inpak-pieten, wegwijs-pieten, maar natuurlijk ook rijm-pieten. Vertel de kinderen daarna bijvoorbeeld dat de Sint je om hulp heeft gevraagd. Sint’s verzoek betrof het helpen met de rijmpjes. Sinterklaas heeft het zelf natuurlijk erg druk met de cadeautjes en dergelijke, en kan daarom wel wat hulp gebruiken wat de rijmpjes betreft. De kinderen gaan hiermee helpen.

Voortgang:
Begin met enkele simpele woorden waar de kinderen mee kunnen rijmen. Wanneer je dit een tijdje hebt gedaan, kunnen de kinderen het zelfgemaakte formulier, met de Sint-plaatjes, samen met je gaan maken. Je laat telkens een plaatje zien, en een aangewezen leerling wijst het rijmende plaatje aan. Zo kun je bijvoorbeeld vragen ‘Wat rijmt er op Sint?’ Stimuleer de kinderen om zélf na te denken. Mocht dit lang duren, kun je een hint geven. Wanneer er geen rijmend woord genoemd wordt, kun je voorstellen om eerst een ander woord te doen en er later op terug te komen. Ook kun je het kind vragen of iemand hem/haar mag helpen. Als je het even opschuift, vergeet er dan later niet op terug te komen.
Extra: vermeld alle genoemde, RIJMENDE, woorden op het formulier, en hang dit later op in de klas. Zo kunnen de kinderen later nog even terug kijken.

Afsluiting:
Bedank de kinderen voor het samen invullen van het formulier. Vertel ze dat je dit zult doorgeven aan de Sint. Uiteraard kun je het de kinderen die al wat verder in hun ontwikkeling zijn en wellicht al kunnen schrijven nu ook nog zelfstandig laten doen met het te downloaden formulier. Je kunt dit dan bij ieder kind in de map stoppen. Een leuke beloning voor de kinderen is om een dag, of paar dagen later, een zogenaamde brief van de Sint voor te lezen waarin ze bedankt worden voor hun hulp.

Download het formulier

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s