Diagnose: Autisme – ontwikkelingsvraag 3: erfelijkheid en de verschillende invalshoeken

Vaak komt er bij een diagnose autisme ook de vraag of het erfelijk is. Hieronder het antwoord.

Wat is erfelijkheid?
Erfelijkheid is een breed onderwerp. Alle mensen hebben er op de een of andere manier mee te maken. “Dat kind lijkt als 2 druppels water op zijn moeder” of “typisch haar vader” horen we vaak zeggen. Aan allerlei dingen kun je merken dat een kind bij een bepaalde familie hoort. Dit kunnen we eenvoudig verklaren: bij al deze eigenschappen speelt erfelijkheid een rol. Niet alleen uiterlijke kenmerken en andere eigenschappen kunnen ouders aan hun kinderen doorgeven. Ook aandoeningen kunnen van ouders op kinderen overerven. Zo ook autisme!
http://erfelijkheid.nl/

Erfelijkheid is dus vooral het overgaan van generatie op generatie van lichamelijke of geestelijke eigenschappen. Dit ligt opgeslagen in je chromosomen. Je hele bouwplan ligt al klaar. Van je haar- en oogkleur, gezichts- en lichaamsvorm tot de grootte van het lichaam, bepaalde karaktereigenschappen en vele andere dingen. Bij de bevruchting wordt de helft van het erfelijk materiaal door de vader doorgegeven. De andere helft komt van de moeder.
http://www.encyclo.nl/begrip/Erfelijkheid

 Is autisme erfelijk?
Autisme is de verzamelnaam van een groep aandoeningen die gekenmerkt wordt door een stoornis in de werking van de hersenen. Bepaalde informatie wordt in de hersenen niet goed verwerkt. De oorzaak van autisme is nog niet bekend.

Mensen met autisme hebben beperkingen op sociaal gebied en bij communicatie met anderen. Een van de kenmerken kan zijn een herhalend patroon van gedrag, belangstelling en activiteiten. Gedragsproblemen kunnen voorkomen. Autisme kan gepaard gaan met een verstandelijke beperking, met hoogbegaafdheid of met een normale intelligentie.

Autisme kan een op zichzelf staande aandoening zijn, maar ook onderdeel uitmaken van een syndroom. De kenmerken bij autisme verschillen van persoon tot persoon. Voorbeelden van syndromen waar autisme onderdeel van kan uitmaken zijn: Fragile X syndroom en RETT syndroom.

Voorbeelden van vormen van autisme zijn: PDD-NOS, Asperger syndroom en desintegratiestoornis van de kinderleeftijd.

Bij het ontstaan van autisme zijn waarschijnlijk zowel genetische factoren als omgevingsfactoren betrokken. Daarom is vermoedelijk sprake van multifactoriële overerving. Als autisme onderdeel is van een erfelijk syndroom, bepaalt dat syndroom de manier van overerven.
http://erfelijkheid.nl/

Is autisme terug te vinden in de hersenen?
De hersenen van mensen met autisme functioneren anders: er gaat iets mis bij de informatie- en prikkelverwerking in de hersenen. Vaak is iemand met autisme gefascineerd door één of enkele specifieke handelingen en voorwerpen. Vanwege de sterk uiteenlopende symptomen, die ook bij tal van andere psychiatrische aandoeningen voorkomen, wordt vaak gesproken over autisme en aanverwante contactstoornissen. Het afwijkende gedrag kan een ramp zijn voor de sociale samenhang binnen een gezin.

Mensen met klassiek autisme hebben een achterstand of functioneren vaak niet normaal op 3 gebieden. Deze gebieden zijn:
1. Communicatie (in brede zin, dus verbaal en non-verbaal);
2. Sociaal begrip en interactie (omgaan met andere mensen);
3. Stereotype gedragingen en interesses.
Vaak is de achterstand op deze gebieden al aanwezig voor het derde levensjaar.

Toch is een autismespectrumstoornis nog niet door lichamelijk onderzoek, zoals een bloedonderzoek of een scan van de hersenen, vast te stellen. De diagnose van ASS is een ‘gedragsdiagnose’ en is gebaseerd op 3 symptoomclusters of domeinen: communicatie, sociaal begrip en interactie, en stereotype gedragingen en interesses.
http://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/klassiek-autisme.html

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s