Lesidee: Eerlijke handel met Tony Chocolonely

In het kader van ontwikkelingslanden heb ik met de kinderen een lesje gedaan over eerlijke handel. Zo heeft Oxfam Novib destijds een reclame gemaakt over chocolade en de oneerlijke handel die daarbij bedreven werd. Om de kinderen hier meer over te leren hebben we vervolgens de documentaire gezien over de makers/bedenkers van Tony Chocolonely. Deze kun je op het Internet vinden, bijvoorbeeld op het Youtube kanaal van Tony Chocolonely.

tony1

Daarnaast heb ik met de kinderen gevraagd welke merken chocolade zij kennen en welke chocolade zij normaal gesproken thuis eten. En.. weten zij of dat dat merk slaafvrij is? Discussieer en bespreek dit eens. Een leuke afsluiter is dan een aantal chocoladerepen van het merk Tony Chocolonely te kopen, en de kinderen de chocolade test te laten doen. Proeven zij dat het slaafvrij is? En is het lekkerder nu je weet dat het slaafvrij is, of proeft het gewoon hetzelfde? Het ene kind zal zeggen dat het daardoor juist beter smaakt, terwijl een ander zal zeggen dat er geen verschil is. Je ziet zo ook duidelijk hoe geïnteresseerd de kinderen zijn in een verbetering in de wereld.

Ook leuk is om van tevoren de reep eerst te laten zien. De repen zijn namelijk niet in stukken recht toe recht aan gedeeld. Het zijn namelijk ongelijke stukken, en dat refereert aan het feit dat de chocoladehandel óók ongelijk (en dus oneerlijk) verdeeld is. Een mooi idee dus.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

One thought on “Lesidee: Eerlijke handel met Tony Chocolonely

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s