Fins anti-pest programma KiVa vermindert pestklachten

Een aantal dagen geleden was het al op het nieuws, een nieuw anti-pest programma. Het ging over een Fins programma.

Het Finse anti-pest programma KiVa vermindert op Nederlandse scholen het aantal pestklachten met meer dan de helft. Dat is gebleken uit een onderzoek dat uitgevoerd is onder leiding van hoogleraar sociologie René Veenstra, die op 15 oktober zijn oratie hield aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

De Finse aanpak is gericht op de bewustwording in de hele klas. Daarmee is de aanpak anders dan veel bestaande programma’s, waarin vooral aandacht wordt besteed aan de dader en het slachtoffer. KiVa traint ook leraren om het pesten beter te leren herkennen.

René Veenstra deed onderzoek op 99 scholen: 66 KiVa-scholen en 33 scholen in een controlegroep. Bij de KiVa-scholen daalde het percentage kinderen dat maandelijks of vaker werd gepest in een jaar van 29 naar 13,5 procent! De daling is het sterkst bij kinderen die veel werden gepest. Ook in de controlegroep daalde het aantal pestgevallen, maar daar is dat toch beduidend minder. Die daling heeft te maken met de maatschappelijke aandacht voor pesten in het afgelopen jaar.

Het onderzoek is belangrijk voor het actieplan tegen pesten, dat staatssecretaris Sander Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert eerder dit jaar opgesteld hebben, zegt Veenstra. Hij adviseert dan ook om de methode van KiVa op meer scholen in te gaan zetten.

Bron: ANP/Rijksuniversiteit Groningen
media_xl_1580025
Met het You-are-Good-bandje laat je zien dat ook jij tegen pesten bent! Je kunt hem kopen in diverse winkels zoals bijv. schoenenwinkel van Haren, Zeeman, Kijkshop & Lucardi, maar ook via de website van Youaregood!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s