Kids als denktank voor natuurproblemen: Ja of nee?

Moeten we wilde zwijnen bijvoeren in de winter? En mogen damherten worden afgeschoten? Natuurmonumenten roept alle 95.000 kinderen van hun jeugdafdeling OERRR op om mee te denken over deze dilemma’s. Maar is dat wel realistisch, kunnen kinderen dit soort vraagstukken wel oplossen?

De afgelopen 10 jaar is het aantal herten, zwijnen en ander wild dat in Nederland rondloopt flink toegenomen. “Daardoor botsen de belangen van mens en dier ook steeds vaker”, zegt directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. Zo richten zwijnen schade aan aan akkers en kunnen herten voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen. Natuurmonumenten is benieuwd hoe kinderen denken over deze problemen en vraagt ze daarom om hun oplossingen in te sturen.

Vrijer van gedachten
Dat is helemaal niet zo’n gek idee, vindt pedagoog Bas Levering. “Het gaat over hún toekomst, dus het is hun recht om erover mee te praten.” Het kan volgens de pedagoog ook nog leuke ideeën opleveren. “Kinderen zijn vrijer van gedachten dan volwassenen. Ze zijn creatief en hebben geen vaste denkpatronen. Ze komen vaak met andersoortige oplossingen.”

Dat kinderen met goede ideeën kunnen komen, blijkt bijvoorbeeld uit de zogenaamde ‘oplossing’ voor de eurocrisis, die de 11-jarige Jurre Hermans in 2012 bedacht. Hij kreeg toen een eervolle vermelding van de jury van de internationale Wolfsonprijs. Verslaggever Steef van Stiphout van RTL XL nam de proef op de som en ging naar een basisschool om met kinderen oplossingen te bedenken voor een aantal wereldproblemen. Het resultaat daarvan kun je op deze pagina (onderaan, onderste filmpje) vinden.

Wat vindt jij? Kun je kinderen wel of niet inzetten voor het bedenken van oplossingen voor natuurproblemen?

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan!

Advertenties

One thought on “Kids als denktank voor natuurproblemen: Ja of nee?

  1. Ik denk niet dat je van ze moet vragen om het daadwerkelijk op te lossen, maar meedenken is niet verkeerd. Kinderen worden graag serieus genomen en vinden dit soort dingen vaak inspirerend en uitdagend. Niets mis mee, lijkt me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s