Meer ouderhulp? Ja, graag!

Voorlezen, schoolreisjes begeleiden, helpen bij sportdagen, de schoolbieb draaiende houden.. Ouders doen het steeds minder. En dat is vervelend voor scholen én leerlingen. Het wordt zo namelijk steeds moeilijker om leuke dingen te organiseren. Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat leerkrachten en schoolleiders vinden dat ouders te weinig helpen. In 2000 deed zo’n 62% van de actieve ouders wekelijks of maandelijks nog iets voor de school. In 2012 is dit echter nog maar zo’n 41%.

Afhankelijk zijn van ouders
Het klinkt wat raar, maar voor veel activiteiten is de school afhankelijk van ouderhulp. De Algemene Onderwijsbond vindt dit zorgelijk. “Voor activiteiten als sportdagen en voorlezen kun je alleen maar een beroep doen op de ouders”, vertelt Liesbeth Verheggen. Zij is bestuurder primair onderwijs bij de Algemene Onderwijsbond. “Geld voor ondersteuning is er niet, want dat is wegbezuinigd.”

Volgens Verheggen helpen ouders minder op school, omdat ze allebei werken. “Tot voor kort was het erg aantrekkelijk om kinderen onder te brengen in de kinderopvang, waardoor meer vrouwen zijn gaan werken”. Maar volgens Verheggen gaat dit kantelen, omdat op de kinderopvang ook flink bezuinigd gaat worden.

Ton Duif, voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders denkt echter dat het niet zo’n vaart zal lopen: “Ouders geven hun baan echt niet op door de kinderopvang.” Volgens hem vinden ze wel andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld kinderen bij familie en vrienden onder brengen. Ook gaan veel babyboomers stoppen, dus kunnen opa’s en oma’s de kinderen gaan opvangen.

Roeien met de riemen die je hebt
Leerkracht Nathalie van Thiel neemt het op voor de ouders. “Er zijn ouders die bijvoorbeeld ook nog voor hun eigen vaders en moeders moeten zorgen. Maar als er een briefje wordt opgehangen met ‘Wie kan er rijden?’, dan reageren ouders daar vaak wel op. Ze doen wat ze kunnen.”

Helpen op school heeft zeker zijn voordelen. “Als je actief bent als ouder, dan zie je ook wat er met je kind gebeurt op school. Dat is heel aantrekkelijk voor ouders”, aldus Ton.

Als ouders niet weten waar ze kunnen helpen, ook al willen ze wel, geef ze dan eens een inzichtje in wat ze kunnen doen! Zo kunnen ze bijvoorbeeld klassenouder zijn, voorlezen, overblijfouder zijn, luizenouder zijn, schoonmaken, reparaties uitvoeren, begeleiding zijn bij schoolreisjes, helpen bij het knutselen, het groen in en om de school bijhouden en nog veel meer.

Bron: rtlnieuws.nl

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s