Wat heb ik nodig voor de Pabo?

Je bent geslaagd voor je middelbare school diploma en nu wil je graag naar de Pabo om leerkracht basisonderwijs te worden. Of je wil je vakgebied verbreden/een andere richting op en gaat de Pabo proberen. Dat is allemaal heel leuk natuurlijk, maar wat heb je daar nu precies voor nodig?

Allereerst natuurlijk een flinke dosis goede moed! En natuurlijk het vertrouwen in jezelf dat je het kunt. Ook is het belangrijk te weten hoe het met jouw eigen kennis zit op het gebied van taal, rekenen, oriëntatie op jezelf en de wereld en kunstzinnige oriëntatie. Want als daar nog het een en ander mist, is een meeloopdag wellicht handig om eens te doen. Zo krijg je een beter beeld van de opleiding en je toekomstige vakgebied. Daarnaast kun je zo ontdekken waar je eventuele zwakke punten liggen en waar je dus extra aan zult moeten werken.

Maar er is meer! Want zoals elke andere opleiding, heb je ook op de Pabo een flink scala aan boeken nodig. Maar welke? Dat is lastig, want dat kan zo elk jaar weer veranderen! Maar wat de basis betreft, daar heb ik  wel enkele tips voor. Zo heb je waarschijnlijk de allernieuwste versie van het boek Ontwikkelingspsychologie van Robert Feldman nodig (momenteel is daar al een vijfde editie van, uit 2012). Maar ook boeken als Kinderen leren rekenen van de TAL-groep zul je waarschijnlijk nodig hebben.

Maar naast boeken om uit te leren, zijn er nog een aantal andere dingen die wellicht handig zullen zijn. Bijvoorbeeld:
– Een goede schooltas;
– Multomap met tabbladen voor alle hand-outs per domein;
– Goedgevulde etui (pennen, potloden, gum, schaar, lijm, nietmachientje, plakband, etc.);
– Laptop;
– Een goede printer (voor al je lesmateriaal en lesformulieren);
– Papiersnijder (voor je zelfgemaakte lesmateriaal);
– Boeken ter voorbereiding toetsen (WISCAT, Taaltoets, etc.).

Voor op stage:
– Voorleesboek onderbouw/middenbouw/bovenbouw;
– Lamineerapparaat (ja, écht. Superhandig voor belangrijke documenten maar ook voor materiaal in de klas dat je langer als één dag wilt gebruiken).

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die handig zijn. Zo heb ik standaard vragen-kaartjes bij voor leerlingen die extra stimulans nodig hebben. Deze kunnen ze dan verdienen, en daarmee verdienen ze een vraag die ze mogen beantwoorden en aan het eind van de dag mogen ze erover vertellen in de klas. Maar ook de kaartjes van Educatheek “Verras je klas” is een aanrader. Een handig pakketje met kaartjes waar leuke spel- en werkvormen op staan. Je kunt ze hier bestellen. Op de website van Educatheek staan nog veel meer van deze handige dingetjes.

Checklist Pabo

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s