Intern Cultuur Coördinator, wat is dat?

In de hoofdfase van mijn Pabo-opleiding heb ik als vakverdieping een cursus tot ICC’er gedaan. Een ICC’er is een Intern Cultuur Coördinator. Een watte? hoor ik je al denken.. Dat komt me bekend voor, want dat hoor ik veel vaker. Hieronder wat uitleg over alles rondom de ICC’er.

ICC’er, kun je daar wat mee? En zo ja, wat dan?
Op zo’n 3500 basisscholen heeft één van de leraren ook de functie van Interne Cultuur Coördinator. De ICC’er moet de school bewust maken van de waarde van cultuureducatie en zorgt ervoor dat het een vast onderdeel wordt van het lesprogramma van de school. De ICC’er schrijft daarvoor een cultuurbeleidsplan dat in samenhang is met de visie van de school. Daarnaast onderhoudt een ICC’er ook verschillende contacten met diverse culturele instellingen.

Een cursus tot ICC’er
Je kunt een cursus volgen om je om te laten scholen tot ICC’er. Deze is gefinancierd door OCW. Tijdens de cursus leren de cursisten vrijwel alles over cultuureducatie en ontwikkelen zij een visie hierop. De cursisten maken een inventaris van wat er al gebeurt op school en wat er nog verbeterd kan worden. Het schrijven van een cultuurbeleidsplan voor de eigen school is hierbij een belangrijk onderdeel. Het plan wordt geschreven in overleg met het team en de directie. Na de cursus moet de ICC’er het beleidsplan op de school kunnen implementeren, maar ook kunnen uitvoeren.

Het ICC project is ondergebracaht bij Cultuurnetwerk Nederland. Dit is een projectteam van 10 personen, die ruim 300 trainers en 3500 ICC’ers bedienen. Dat gebeurt onder meer via de website http://www.cultuurcoordinator.nl, digitale nieuwsbrieven (waar je je via de site voor in kunt schrijven) en netwerkbijeenkomsten.

In het verleden werden er ook bulletins uitgegeven en om de zoveel tijd verstuurd. Echter, dit is niet meer en alles gaat voortaan digitaal.

Landelijk ICC-netwerk
ICC’ers die het certificaat behaald hebben zullen automatisch toegevoegd worden aan het landelijke ICC-netwerk. Je ontvangt daardoor automatisch zo’n 6 keer per jaar de nieuwsbrief van Cultuurcoordinator.nl met praktijkverhalen, recente publicaties en de laatste ontwikkelingen. Ook wordt je zo via het landelijke netwerk op de hoogte gehouden van belangrijke ontwikkelingen en bijeenkomsten, zoals de tweejaarlijkse Culturele onderwijstentoonstelling (COT). Daarnaast kunnen ICC’ers zich zelf ook aansluiten bij een regionaal netwerk.

Klik hieronder op de foto voor een filmpje over de Intern Cultuur Coördinator

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s