Handig om in de klas te hebben: een EHBO-pakketje

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en zeker daar waar kinderen spelen. Zo kan het dus ook wel eens gebeuren dat er wat gebeurt waar een kind extra verzorging bij nodig heeft. Het is daarom handig om een klein doosje met een aantal EHBO-spulletjes in de klas te hebben. Maar wat zijn nu precies handige spulletjes die je wel eens nodig zou kunnen hebben en waar gebruik je ze voor?

In een standaard thuisverbanddoos zit het volgende:
– 1 assortiment wondpleisters (minimaal 15 strips);
– 1 driekante doek/driehoeksverband ofwel mitella;
– 1 ideaalzwachtel van 5 meter x 8 centimeter;
– 1 rol kleefpleister van 2 centimeter dikte;
– 1 flesje desinfectans;
– 2 wondverzorgingskits;
– 2 paar handschoenen;
– 1 splinterpincet voor het verwijderen van splinters en doornen;
– 4 steriele gaasjes/compressen;
– 1 schematische EHBO-instructie;
– 1 tekenverwijderset;
– 1 verbandschaar;
– 2 wondsnelverbanden van 8×10 centimeter.

ehbo-koffer-arbo-oranje-kruis-31.1368814552

Stamdaard verbanddoos goedgekeurd door Het Oranje Kruis – richtlijn 2011

Natuurlijk is het in de klas niet nodig dit gehele EHBO pakket bij te hebben. Wat wel handig kan zijn om tot je beschikking te hebben is het volgende:
– wondpleisters;
– driekante doek/driehoeksverband/mitella;
– flesje desinfectans;
– wondverzorgingskits;
– splinterpincet;
– steriele gaasjes/compressen en verbandjes of wondsnelverband;
– tekenverwijderset;
– verbandschaar.
Daarnaast kan een pakje paracetamol bij de hand hebben nooit kwaad. Ook belangrijke telefoonnummers zijn handig. Ook is het altijd handig om een schram en stootzalf te hebben, zodat eventuele val- en stootongelukjes meteen behandeld kunnen worden.

En anders kun je altijd nog naar de schoolverpleegster..

En anders kun je altijd nog naar de schoolverpleegster..

Waarom zijn deze spulletjes handig? Lees dat hieronder!
Wondpleisters: Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een kind valt en er wondjes ontstaan, schaafwondjes o.i.d. Het plakken van wondpleisters is dan zó gedaan en kan veel ellende vermijden.
Driekante doek/driehoeksverband/mitella: Het kan wel eens gebeuren dat er wat wild gespeeld wordt waardoor een kind zijn arm of schouder bezeerd. Een mitella of brede das aanleggen kan dan helpen om de zere plek tijdelijk te ondersteunen.
Flesje desinfectans: Allereerst natuurlijk om ervoor te zorgen dat je zelf geen bacteriën overdraagt en om eventuele wonden schoon te maken.
Wondverzorgingskits: Hetzelfde als bovenstaande, om eventuele wonden schoon te maken.
Splinterpincet: Ook een pincet kan een ideale uitkomst bieden op bepaalde momenten. Glassplinters, houtsplinters, metaalsplinters.. Tijdens het buiten spelen of tijdens techniek of handenarbeid lessen kunnen er zomaar splinters vrijkomen die zich in de huid nestelen. Met de pincet kun je de splinters eruit halen, zodat het niet verder kan gaan ontsteken.
Steriele gaasjes/compressen of wondsnelverband: Het makkelijkste om in je voorraadje te hebben is het wondsnelverband. Zo heb je geen gedoe met het steriele gaasje, watjes en verband. In het wondsnelverband zit alles al in één. Erg handig dus. Het wondsnelverband gebruik je wanneer je een grotere wond wil behandelen. Let op dat je alles bacterievrij houdt!
Tekenverwijderset: Met name bij field-trips is het bij hebben van een tekenverwijderset een aanrader! Teken nestelen zich graag op warme plekjes, zoals knieholten en oksels, en ze komen met name voor in hoog gras. Laat kinderen zich dan na een field-trip ook goed checken op teken. Duurt het niet zo lang meer voor kinderen naar huis gaan? Dan kun je de kinderen vertellen dat zij zich moeten laten nakijken door de ouders, en dan kunnen zij het thuis eventueel verwijderen.
Verbandschaar: Wellicht handig om eventueel verband te knippen 😉

Nou, daarnaast dus wat paracetamolletjes en belangrijke telefoonnummers. Denk hierbij aan het ziekenhuis, dokters van de kinderen uit de klas of schoolarts, GGD, etc.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s