Help.. Een sollicitatiebrief!

Bron foto: schrijvensollicitatiebrief.nl

Naast het maken van een goed en overzichtelijk CV moet er natuurlijk ook een sollicitatiebrief geschreven worden als je op een baan gaat solliciteren. Dat kan nog een behoorlijke klus zijn.. Met name bij een open sollicitatie is het lastig je brief zodanig te schrijven dat je enthousiast en welwillend overkomt. Maar wat is verder het grote verschil tussen een open sollicitatiebrief en een gewone sollicitatiebrief?

De verschillen
Gewoonlijk solliciteer je op een vacature die je bijvoorbeeld op de vacaturebank gevonden hebt. Je kunt hier dan rekening mee houden bij het schrijven van je sollicitatiebrief. Je hebt namelijk een aantal zogenoemde eisen uit de vacaturetekst kunnen halen en kunt zo vertellen over de mate waarin jij aan die eisen voldoet en waarom je een goede kandidaat zou zijn. Maar wanneer je een open sollicitatiebrief schrijft heb je geen vacaturetekst waar je je door kunt laten inspireren, en dat maakt het extra moeilijk. Dit betekent echter wel dat je veel meer ruimte hebt om creatief te zijn in je brief. Je kunt namelijk dieper ingaan op jouw persoonlijke kwaliteiten.

Hieronder dus wat tips en voorbeeldbrieven voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Want ook solliciteren kun je leren!

Open sollicitatie
Bij de open sollicitatie is het belangrijk dat je duidelijk kunt vertellen waarom jij ervoor kiest om te solliciteren bij dit bedrijf/deze stichting/deze school. Dit zal zeker weten de eerste vraag zijn die de lezer van je brief zichzelf stelt.. Daarom is het ook de beste manier om je brief mee te openen.  Je wilt eigenlijk met je brief alle vragen die de lezer van je brief heeft, meteen beantwoorden. Je moet er dus voor zorgen dat er geen twijfel kan ontstaan tijdens én na het lezen van je sollicitatiebrief. Om dit te bereiken, zijn er drie belangrijke punten waar je je aan moet houden:
1. motivatie en enthousiasme
2. feiten en voorbeelden gebruiken ter ondersteuning van je beweringen
3. laat zien waarom jij perfect bent voor de functie

Je kunt daarnaast informatie over welke opleiding je genoten hebt en je achtergrond in je brief verwerken, maar wijdt hierover niet teveel uit, gezien dit al in je CV staat. Probeer in je brief met name je motivatie en enthousiasme naar voren te laten komen.

De opbouw die ikzelf gebruikt heb voor mijn open sollicitaties is:
1. Introductie
Waarom hier solliciteren? Bijvoorbeeld: “Na vier jaar met veel plezier te hebben gestudeerd aan de Pabo ben ik afgelopen schooljaar afgestudeerd. Nu is het tijd om een baan te gaan zoeken om mijn onderwijscarrière te gaan starten. Ik ben op zoek naar een uitdagende en inspirerende school om dit te gaan verwezenlijken.” Dit zou voldoende zijn als eerste alinea.

2. Kern
Geef aan dat je een open sollicitatie doet op de school omdat bijv. de visie je aanspreekt. Benoem enkele punten uit de visie van de school en hoe jij hierover denkt. Koppel het aan je eigen visie.  Let wel, in deze alinea moet de nadruk liggen op wat de eigenschappen van de school zijn.

In de tweede alinea van de kern kun je aangeven dat je voldoende raakvlakken met het onderwijs van de school denkt te hebben. Je gaat nu aangeven waarom dat verder nog zo is. Je gaat dus in op jouw persoonlijke kwaliteiten. Daarnaast is het aan te raden, zeker als je net afgestudeerd bent, om ook een leerpunt aan te geven, waarvan je verwacht dit op de betreffende school te kunnen leren.

3. Slot
In de slotalinea kun je aangeven waarin je je gespecialiseerd hebt en of je een voorkeur hebt voor een bepaalde bouw. Geef ook aan waarom je die voorkeur hebt.

Sluit je brief vervolgens af met een mooie afsluitende zin. Bijvoorbeeld: “Ik hoop dat mijn brief u geïnspireerd heeft om mijn sollicitatie een vervolg te geven.” Geef ook aan dat je bereid bent je brief mondeling toe te lichten.

Onderteken de brief (Met vriendelijke groet, oi.d. en je volledige naam) en zet er vervolgens bij wat er in de bijlage zit (je CV dus ;)..).

Let op dat je brief niet langer dan één A4tje is.

Voorbeeld open sollicitatiebrief

Gerichte sollicitatiebrief
Wanneer je gericht op een baan gaat solliciteren, gaat het schrijven van een brief ietsje anders. Enkele tips:
1. Bekijk de website van de school en lees de visie/missie van de school;
2. Neem de schoolgids door en noteer belangrijke elementen die je in je brief wilt laten terugkomen;
3. Zoek eventueel op actualiteiten van de school.

Vervolgens begin je met het schrijven van de brief.

1. Introductie
Geef aan waar je de vacature van het bedrijf/de stichting/de school gevonden hebt en waarom je reageert.

2. Kern
Vertel over je opleiding en wat je sindsdien gedaan hebt. Vertel vervolgens wat over jezelf, maar zorg ervoor dat de dingen die je vertelt ook te passen zijn aan de identiteit van bijv. de school. Laat hierbij de eigenschappen van de school zoveel mogelijk naar voren komen, en laat hierbij merken wat jij hier zo belangrijk aan vindt.

In de volgende alinea ga je je eigen kwaliteiten, gekoppeld aan de functie waarop je solliciteert, verkopen. Wat zijn jouw goede kwaliteiten en eventuele leerpunten? Waarom moeten ze jou hebben voor die functie?

3. Slot
Vertel waarom je zo nieuwsgierig bent naar iets nieuws en wat je verwacht van een baan bij de school (o.i.d.) waar je solliciteert.

Vervolgens sluit je de brief af, bijv. met: “Ik hoop u met mijn brief geïnspireerd te hebben en kijk uit naar uw reactie.” Geef ook aan dat je bereid bent je brief mondeling toe te lichten.

Vervolgens onderteken je de brief (Met vriendelijke groet, / Hoogachtend, / o.i.d.) met je volledige naam. Geef daarna nog aan wat er in de bijlage zit and that’s it. Zorg ook hier ervoor dat je brief niet langer dan één A4tje is.

voorbeeld sollicitatiebrief op vacature

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s