Een CV maken, hoe doe ik dat?

Goed, je bent afgestudeerd en wil op zoek naar een baan.. Omdat je misschien nog niet eerder gericht gesolliciteerd hebt kan het lastig zijn, om een goed CV (curriculum vitae) te maken die jouw sprankelende persoonlijkheid op een goede manier weergeeft.

Tijdens mijn sollicitatie pogingen heb ik regelmatig complimenten gehad over mijn CV en daarom deel ik de opzet van mijn CV graag met jullie. Je kunt het basisbestand downloaden en zelf invullen of je kunt er wat dingetjes uithalen die je in je CV wilt plaatsen. Tip: Wanneer je met Word 2010 je CV maakt kun je heel gemakkelijk een mooie opmaak kiezen voor je CV. Ga naar ‘Bestand’, en kies vervolgens ‘Nieuw’. Je krijgt nu een lijst met allerlei soorten documenten te zien. Hier kies je voor “Resumes en CVs”. Je kunt nu kiezen uit: ‘Eenvoudig’, ‘Functiegesprek’ en ‘Situatiespecifiek’. Ik raad je aan om de categorie ‘Eenvoudig’ aan te houden. Deze CV’s zien er netjes, rustig en geordend uit. De opmaak die ik heb gekozen en die te zien is in het te downloaden basisbestand is “Curriculum Vitae: ontwerp Aangrenzing”. De kleuren kun je zelf aanpassen wanneer je dat wilt.

Goed, de layout van je CV is geregeld. Maar nu het belangrijkste: de inhoud! Hieronder leg ik je stap voor stap uit wat je in een CV kunt zetten en wat daarbij belangrijk is.

Personalia
Allereerst is het natuurlijk van belang dat je je persoonlijke gegevens bekend maakt. Denk hierbij aan je achternaam, voorletters, roepnaam, geslachts, adres en postcode, woonplaats, telefoon, e-mail, geboortedatum en geboorteplaats, nationaliteit en burgerlijke staat. In die volgorde. Daarnaast is het ook altijd goed om een foto van jezelf in je CV te zetten. Zo ziet de werkgever alvast hoe je eruit ziet en wat hij kan verwachten. Let op: zorg er wel voor dat je een gepaste, nette foto gebruikt. Je wilt natuurlijk wel serieus genomen worden bij een sollicitatie.

Opleiding
Heel belangrijk, je opleiding. Natuurlijk gaan we hierbij niet helemaal terug tot de basisschool, want het lijkt me duidelijk dat je die wel zo’n beetje doorlopen hebt. Begin bij je middelbare school en het niveau dat je afgerond hebt. Eventuele aanvullingen hierbij kunnen extra vakken zijn. Zet er ook bij van wanneer tot wanneer je de opleiding gedaan hebt en indien mogelijk de datum van het behalen van je diploma.

Vervolgens kun je verder met je vervolgopleiding. Waar heb je je vervolgopleiding gedaan, welke opleiding en van wanneer tot wanneer. Wederom de datum van het behalen van je diploma en eventuele specialisaties en extra’s vermelden.

Cursussen (inclusief behalen van certificaten)
Waarom ‘inclusief behalen van certificaten’? Zonder certificaat bewijs je niets! Leuk dat je iets kunt, maar wanneer er geen bewijs is zal het je niet helpen in een sollicitatie. Dingen die je hier kunt benoemen zijn cursussen die je vanuit de opleiding gedaan hebt, maar ook cursussen die je daarnaast gevolgd hebt. Het kunnen cursussen zijn van een dag, enkele dagen, weken of zelfs maanden. Geef duidelijk de titel van de cursus weer en via waar je de cursus gedaan hebt. Ook de datum is van belang, zodat de werkgever weet hoe relevant de informatie is.

Werkervaring met betrekking tot onderwijs
Allereerst staat hier ‘met betrekking tot onderwijs’ omdat je gericht solliciteert op een baan in het onderwijs. Voorgaande bijbaantjes (behalve je eventuele huidige bijbaan) zijn dan ook niet van belang, tenzij ze echt van doen hebben met het gebied waarin je solliciteert. Wel kun je hierin je stages benoemen. Benoem hierbij de school, het schooljaar, de fase, en je stageklassen inclusief mentor(en). Ook kun je hierbij eventueel uitgevoerde onderzoeken en minoren benoemen.

Huidige baan
Het kan zijn dat je op het moment van solliciteren al een baan hebt, een bijbaan. Om te laten zien dat je bereid bent te werken, is het goed te laten weten dat je een bijbaan hebt ondanks dat je in je vakgebied nog geen baan hebt kunnen vinden. Zo ziet een werkgever dat je in de tussentijd niet stil hebt gezeten en actief blijft. Geef hierbij aan waar je werkt, wat je functie is en vanaf wanneer je er werkt. Heb je momenteel geen baan, dan kun je hier je laatste baan neerzetten of het kopje weglaten.

Overige nevenactiviteiten
Onder dit kopje geef je aan waar je verder mee bezig bent geweest de afgelopen tijd, indien het relevant is voor de baan waarnaar je solliciteert. Je kunt hier bijvoorbeeld neerzetten of je bijles geeft, e.d. Vergeet ook hier niet aan te geven wanneer je dit gedaan hebt en waar je dit gedaan hebt.

Vaardigheden
Hoe typeer jij jezelf? Of hoe zouden je vrienden je omschrijven? Zet die eigenschappen/vaardigheden hier neer. Denk hierbij aan dingen als: creatief, flexibel, toegankelijk, serieus, sociaal, zorgvuldig, perfectionisch, organisatorisch, etc. Let op: sommige begrippen kunnen tweezijdig (zowel negatief als positief) opgenomen worden, zoals perfectionistisch. Het kan dus zijn dat hier wat over gevraagd wordt. Zorg dat je hierop voorbereid bent tijdens een eventueel gesprek.

Rijbewijs
Geef hier aan of je een rijbewijs hebt en eventueel welke. Relevante rijbewijzen zijn:
A = Motor
B = Auto
D = Bus voor personenvervoer van meer dan 8 personen

Talenkennis
Het is altijd goed je talenkennis, zowel schriftelijk als mondeling, te benoemen. Met name Nederlands en Engels, gezien deze ook in het basisonderwijs gegeven worden. Talen als Frans, Duits, Spaans, etc. kun je benoemen wanneer je dit relevant acht.

Beheersing computerprogramma’s
Op steeds meer scholen wordt er gevraagd naar leerkrachten met de nodige ICT-kennis. Het is daarom dan ook een aanrader om aan te geven welke computerprogramma’s je beheerst en in welke mate. Voorbeelden hiervan zijn: Microsoft Office Word, Microsoft Office PowerPoint, Microsoft Office Excel, Microsoft Office Publisher, etc.

Uiteraard kunnen er dingen zijn die je zelf nog graag toe zou willen voegen. Zorg er dan voor dat je goed kijkt waar het het beste tussen past zodat je CV een logisch geheel blijft.

Download hier het basisbestand voor een CV

Basisbestand CV

Basisbestand CV

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s