De gevreesde WISCAT-toets en professionele gecijferdheid

Op de Pabo hoor je het begrip wel eens vallen: ‘professionele gecijferdheid’.. In de tijd dat ik nog bezig was met het behalen van mijn rekentoets is er een nieuwe regel ingesteld (deze is daarna echter weer van de baan gegaan..) om je reken- en wiskundig vermogen te laten toetsen.

Het meest bekend is wel de WISCAT-toets, dé rekenen/wiskunde toets van de Pabo. Een horror-toets zullen velen het noemen.. Zo ook ik, want rekenen/wiskunde is niet echt mijn favoriete gebied. Toch hoort het erbij, en dus zul je je moeten bewijzen met behulp van deze toets. Op de Pabo waar ik zat, in ‘s-Hertogenbosch, waren er de volgende normeringen:
– 103 om op de Pabo te mogen blijven;
– 123 voor je propedeuse;
– en tot slot 140 om de WISCAT-toets volledig te behalen zodat het voldoende zou zijn voor je diploma.

Echter vielen er, zoals algemeen bekend, veel toekomstige leerkrachten uit op die toets. De normering lag daarnaast ook wat hoger dan bij andere opleidingen en daar werd dus wat aan gedaan. De regel die toen ingevoerd is, waardoor ik het zelf ook haalde, was de regel die te maken had met professionele gecijferdheid. Wat hield dit in? Simpel, behaal je WISCAT-toets op minimaal 123, zodat je in ieder geval voldoende voor je propedeuse hebt, en vul de verdere punten aan met behulp van een presentatie van jouw professionele gecijferdheid.

Deze regel is uiteindelijk weer van de baan gegaan, maar zo heb ik in ieder geval mijn professionele gecijferdheid nog goed aan kunnen tonen. Voor de presentatie van professionele gecijferdheid moest je namelijk een bepaald onderwerp kiezen dat te maken had met rekenen/wiskunde en daarin moest je laten zien wat professionele gecijferdheid daarmee van doen had.

Tegenwoordig zijn de regels wat versoepelt en kun je, net zoals heel wat andere Pabo’s, met 103 je WISCAT-toets halen. Bij het behalen van deze score heb je dan aangetoond dat je beschikt over een algemene rekenvaardigheid boven de algemene rekenkennis van een leerling uit groep 8 van de basisschool. Een hele opluchting voor velen, want gemiddeld vielen 1 op de 5 studenten af vanwege de WISCAT-toets!

Goed, de WISCAT-toets moge duidelijk zijn, gewoon een aantal rekenopgaven maken en een aantal wiskundige opgaven maken.. Maar hoe zit het met die professionele gecijferdheid? Daarover later meer!

9053000-pen-een-vel-papier-en-een-rekenmachine-op-een-houten-tafel

De basisbenodigdheden tijdens de WISCAT-toets: een rekenmachine, een velletje uitrekenpapier en schrijfgerei

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s