Taal/Lezen: Schrijf een leesautobiografie

Bron illustratie: sjrls.org

Lezen.. Dat is toch suf en saai? Dat is vaak wat kinderen denken. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Laat ze hun eerste ontmoeting met het lezen voor het betreffende leerjaar maken met behulp van een leesautobiografie. Een lees-watte? Jawel, een leesautobiografie!

Maar hoe?
Het is simpel. De kinderen schrijven ieder een eigen autobiografie. Ze beginnen met vroeger, toen ze nog voorgelezen werden of alleen maar plaatjes in boeken bekeken. Wat vonden zij toen leuk én wie lazen er voor? Wat deed dit met ze? Daarna gaan ze bijvoorbeeld verder met toen ze in de kleuterklas kwamen. Wat las de juf voor en wat vond je daar leuk of niet leuk aan? En toen ze zelf begonnen te lezen. Wat trok nou echt hun aandacht en wilden zij per se lezen? Of misschien zelfs nog steeds voorgelezen krijgen? En wie moest er dan voorlezen? Lazen ze zelf ook wel eens voor? En zo gaat het verder, per jaar of per ontwikkelingsfase.. En tot het moment waar ze nu zijn.. Wat lezen ze nu graag? Vinden ze het nog leuk om voorgelezen te worden? Welke boeken zijn favoriet? Of welke schrijver? En schrijven ze zelf wel eens verhalen? Zien ze in schrijven een toekomst of juist helemaal niet? Wat zouden ze graag nog eens lezen? Wat betekent lezen nu eigenlijk voor ze? Welk gevoel krijgen ze wanneer ze een goed boek lezen?

Zo kunnen de kinderen een heleboel schrijven over hun eigen leesgeschiedenis, maar ook gaan ze zo nadenken over wat lezen op dit moment voor hun betekent. Pluspuntje: als je dit aan het begin van het schooljaar doet, leer je meteen een hoop over wat de kinderen zoal interesseert met betrekking tot boeken. Wellicht een goed aanknopingspunt voor boeken die je zelf voorleest in de klas, of om gewoon te weten wat de kinderen interesseert en hier zo nu en dan eens naar te vragen.

Gedurende de minor rondom het Oude Kind heb ik zelf een leesautobiografie moeten schrijven. Hieronder kun je hem downloaden, zodat je een beetje kunt zien wat het idee achter een leesautobiografie is.
Voorbeeld leesautobiografie

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s